Bostadsfastighet med butiker i markplan beläget vid Stigbergstorget i Majorna

Fastighetsbeteckning: Majorna 402:4

Antal lägenheter: 39

Antal lokaler: 4

Byggår: 1935

TV & bredband: Tele2

Kontaktpersoner

I första hand ber vi dig att göra en Serviceanmälan eller söka svar under sidan För våra hyresgäster. För dig som söker bostad hänvisar vi till vår sida Söka bostad.

Administrativ förvaltare

Frågor som rör ditt boende

Hanna Gärdhagen
hanna.gardhagen@kmab.se
031-778 30 89

Fastighetsservice

Serviceanmälan

Claes-Otto Wikloff
CO Wikloff Fastighetsskötsel
031-25 50 42
Även telefonsvarare och serviceanmälan.

Teknisk förvaltare

Renoveringar och arbeten i fastigheten

David Jansson
david.jansson@kmab.se
031-778 30 86

Karl Johansgatans historia

På 1660-talet anlades Amiralitetsvarvet/Gamla Varvet, ungefär där Karl Johansgatan 5, Stigbergskajen och Sjöfartsmuseet är belägna idag. Därefter byggdes klungor av enkla träkåkar och enstaka förnämare byggnader kring varvet. Dagens Karl Johansgatan tillkom i slutet av 1800-talet, dessförinnan fungerade Allmänna vägen som huvudstråket från stadskärnan ut till Majorna. Göteborg hade omvandlats från handelsstad till industristad och var i behov av att expandera. År 1868 blev Majorna en stadsdel i Göteborg och den lantliga idyllen övergick i en förstad där de små trähusen ersattes av landshövdingehus i rutnätsmönster för att ge plats för Karl Johansgatan som det nya huvudstråket. År 1933 invigdes Sjöfartsmuseet med tillhörande utkikstorn och år 1940 stod den funktionalistiska f.d. Biografen Kaparen klar, som i maj 2022 återigen slog upp dörrarna – men denna gång som Pizzeria Moreno.

Originalritningarna till Karl Johansgatan 5 är daterade 1935 och signerade av arkitekten Carl Hjalmar Zetterström. Stilen är funktionalistisk med stramhet och enkelhet. Bottenvåningen bestod redan då av lokaler, och lägenheterna var stora och moderna med alla bekvämligheter. Vid sidan av dessa fanns mindre lägenheter med jungfrukammare, och på vinden fanns tvättstuga, strykrum och förråd. Lägenheternas planlösning förändrades under en större ombyggnad år 1992, och vinden inreddes med lägenheter.

Mer om Karl Johansgatans historia.